KLIMAX: het festival over milieu en klimaat

Bij een festival denken we direct aan een zomerse weide, met veel mensen en muziek. Nu is er in Brugge een festival bezig waar dit allemaal niet in voorkomt: KLIMAX (of toch niet het belangrijkste is, 1 muziekoptreden is er gepland). Wat dan wel? Wij wilden natuurlijk eens kijken, en pikten een activiteit mee: woensdag 5 oktober was er een wetenschapscafé, met als titel 'van meer naar beter'.

Een klimaatfestival? Hier moest Bound to Write, en zeker een milieujournalist, naartoe gaan! Dus vorige woensdag gingen we naar het wetenschapscafé met als onderwerp 'van meer naar beter'. De 2 sprekers waren Jonas Van Lancker (lector Netwerkeconomie aan Howest) en Sander van Parijs (Muntuit) De vraag waarover het hier ging is of het huidige systeem (de vrije markteconomie) echt het beste systeem is, of er geen problemen en mogelijke alternatieven zijn. 

Het korte antwoord is: nee, het is niet het beste systeem. Iets langer dan, want jullie willen nu wel weten waarom, en wat een mogelijk alternatief zou kunnen zijn. Het huidige systeem is gebaseerd op groei, en net die groei is slecht voor het milieu. Hoe meer we produceren, hoe meer grondstoffen er worden ontgonnen, en hoe meer afval en uitstoot er is. Banken zijn ook een raar systeem als je er zo over denkt. Ze zorgen voor leningen, en door de rente zorgen ze dat er meer geld is. Het grootste deel van het extra gecreëerd geld komt dus niet doordat er meer waarde is in de samenleving, maar zijn enkel intresten. 

Een andere vraag die aan bod kwam, was geld, en alternatieven. Geld is eigenlijk gewoon een afspraak. Met enkele regels zou je kunnen met bijvoorbeeld vrienden afspreken dat tandenstokers een betaalmiddel zijn. Kan dit? Je zal er niet je boodschappen mee kunnen doen, want de man of vrouw aan de kassa vindt dit geen regulier betaalmiddel. Als je vrienden ermee akkoord zijn, kan dat wel. Afspreken dat je het gras afrijdt voor 5 tandenstokers, of iemand vervoert tegen 1 tandenstoker per 10 kilometer. Ok, ik heb hier nu bewust een extreem voorbeeld genomen: welke groep vrienden zal zo zot zijn om dat te doen? Toch is het idee van alternatieve munten niet gek, of puur een denkoefening. Sterker nog: het is de job van Muntuit om mensen te helpen met dat te creëren. Ook het basisinkomen werd besproken. De vraag is of mensen dan meer of minder zouden werken. Er zijn experimenten gedaan daarmee. De conclusie is dat er niet meer, maar ook niet minder zal gewerkt worden. Over het basisinkomen valt veel te zeggen, maar voor wie hierover meer wil weten, vindt een ander artikel op Bound to Write: Please lees dees: het basisinkomen (boundtowrite.blogspot.com).

We vonden het allebei een heel boeiende avond. Normaal willen wij onze ideeën naar buiten brengen (anders begin je niet aan zoiets als Bound to Write). Dit was die avond helemaal niet. We hebben vooral geboeid zitten luisteren. Wie dat kan, vertelt geen toogpraat, maar moet wel heel interessante inhoud hebben.

Reacties