De voedselploeg: samen strijden tegen voedselverspilling

Veel voedsel dat in de supermarkten of andere winkels aangeboden wordt, wordt niet verkocht. Mensen hebben vaak hoge eisen tegenover hun voeding. Een rotte plek op één appel is voor sommigen al genoeg om die 6 appels niet meer te kopen. Zo blijft die liggen, en de supermarkt denkt dan ook 'best enkel mooie groenten en fruit aanbieden, anders kopen de mensen het niet meer.' Die appel Wat gebeurt daarmee? Gewoon de vuilbak in? Zo gaat er toch enorm veel verloren!?

Gelukkig komt het niet zomaar in de vuilbak terecht. Een initiatief die mensen misschien wel al kennen is 'To good to go'. Zaken die wat minder vers zijn worden aan een lage prijs verkocht. In Brugge zijn er verschillende organisaties die deze producten nog gebruiken voor hun werking. Een voorbeeld hiervan is Kantel. Hoe gaan ze te werk? De ploeg haalt overschotten op bij winkels (supermarkten en bakkers), sorteert (en creëert hiermee sociale tewerkstelling), en levert dan aan de organisaties die met overschotten werken. Deze organisaties bieden het dan aan aan hun doelgroep. Enkele organisaties die hiervan afnemen zijn Kantel, het Soepcafé, Kruimelcafé, Uze Plekke, Poverello,...

Een mooi initiatief om mensen die het financieel wat moeilijker hebben iets extra te geven. Toch is het niet altijd uitsluitend voor die mensen. In verschillende organisaties die hiervan gebruik maken is dat geen eis om daar te mogen eten: iedereen is welkom. Ook benieuwd wat er gebeurt met de voeding die de voedselploeg ophaalt en verdeelt? Kom dan eens een kijkje nemen in 1 van bovengenoemde organisaties!

Jan, de milieujournalist

Reacties

Een reactie posten