Klimaattop afgelopen: ook een top akkoord??

Vorige weken waren de ogen van de wereld gericht op Glasgow. Daar ging de klimaattop door. Het doel was om de zaken die in Parijs (2015) om te zetten in acties. Daar werd beslist dat de aarde niet meer dan 1,5 °C mag opwarmen. Wat zal de wereld daarvoor doen, en is dat genoeg???

De top begon behoorlijk veelbelovend. Alle grote landen deden mee (wat niet bij elke klimaattop in het verleden het geval was) en ze leken ook te beseffen dat het belangrijk is om actie te ondernemen. Al snel bleek dat er een eerste deelakkoord was: de ontbossing stoppen tegen 2030. Bossen zijn zeer belangrijk, en worden weleens de longen van de aarde genoemd. Ze zetten de CO2 om in zuurstof (fotosynthese). Nu verdwijnen de bossen snel: elke minuut verdwijnt een oppervlakte ter grote van 27 voetbalvelden. De landen die dit akkoord ondertekenden, hebben samen 80 procent van alle bossen. Voor die belofte is een fonds opgericht waar nu al 16 miljard euro in zit.

Tijdens de conferentie zijn er mooie voorstellen gedaan, maar sommige zaken zijn afgezwakt in de eindtekst van het akkoord. Het belangrijkste voorbeeld is steenkool. In de voorstellen stond dat er zou gestopt worden met steenkool, maar groeilanden zoals China en India wilden dat veranderen, en het enkel verminderen. Steenkool is de meest vervuilende energiebron, zowel naar CO2 als naar andere stoffen zoals zwavel en stikstofoxides. Hier wordt dit nog weinig gebruikt, maar bepaalde landen gebruiken dat wel nog veel. 

Ook over de emissierechten is er een akkoord. Emissierechten betekent: wat mag een bedrijf of land aan broeikasgassen uitstoten? Een deel krijgen ze, hebben ze te kort, dan kunnen ze extra rechten kopen. Daarmee worden bedrijven gestimuleerd om te investeren in milieuvriendelijke technologie. Dit principe bestaat al lang, maar het heeft nooit goed gewerkt. Er waren te veel gratis emissierechten (waardoor er geen motivatie was om te investeren), sommige rechten werden dubbel gekocht of verkocht,... Nu wordt er een duidelijke rapportering verplicht.

Uit de top zijn er zoals gehoopt acties gekomen. Is dat voldoende? De afspraak in Parijs was om de opwarming van de aarde tot 1.5 graden te beperken (en moet de uitstoot van broeikasgassen met 45 procent dalen). In het akkoord van Glasgow staat die ambitie ook, maar er is toch een belangrijke opmerking aan toe te voegen. Klimaatwetenschappers hebben alles eens berekend. Zonder deze top gingen we naar een opwarming van 2.7 graden. Door deze top zou de aarde 2.4 graden opwarmen. Nog steeds te veel dus. Er is wel een akkoord met alle landen gevonden, maar een top akkoord kunnen we dit zeker niet noemen.

Jan, de milieujournalist

Bronnen:

Reacties