Ecotopia

'Welkom in Ecotopia!! De meest milieuvriendelijke stad ter wereld!' staat in alle brochures te lezen. Dit is niet alleen een hele mooie slogan voor toeristen die veel interesse hebben in het milieu, maar het is ook echt zo. En het werkt: mensen komen vanaf de hele wereld naar Ecotopia om te kijken hoe een samenleving veel duurzamer kan zijn. Beter voor mens en milieu. Als u ook wil komen, besef dat het niet met het vliegtuig zal zijn, maar met het (perfect uitgerust) openbaar vervoer of een auto. Hier hebben mensen zelf geen auto's, maar Ecotopia heeft er natuurlijk wel genoeg: alles wordt hier gedeeld. Dat sprak Tim aan, en na een bezoek droomde hij er enkele jaren lang om er te wonen, en hij heeft ook de sprong gewaagd.

Ecotopia is ontstaan door een protest. Vroeger stond hier een groot mestverwerkingsbedrijf, wat veel overlast gaf voor de buurt. Nadat het bedrijf was gestopt, was iedereen het erover eens dat er iets milieuvriendelijker moest komen dan een nieuwe fabriek. Wat? Na lang denken werd het een ecologische stad. Alles was nieuwbouw, dus konden de mensen veel keuzes maken. Bepaalde zaken waren direct duidelijk: veel inspraak voor de burgers en aandacht voor het milieu (als compensatie voor de vroegere vervuiling). De gemeenteraad heeft hier weinig te zeggen. Alle belangrijke beslissingen worden via referenda beslist. 

Tim woont nu 1 jaar in Ecotopia. Het was voor hem eerst een grote aanpassing om daar te wonen. De huizen waren allemaal nieuw, ook met een deelsysteem, zoals alles in Ecotopia. Zijn vrienden waren erg sceptisch. 'Het lijkt daar communistisch, en dat heeft nog nooit gewerkt' zeiden zijn vrienden. Dat klopt niet helemaal. Hier hebben de mensen echt veel te zeggen: over grote beslissingen worden referenda gehouden. Dat is vaak naar de stembus, maar het is nooit verplicht om te stemmen. Door het deelsysteem heeft geld hier een andere betekenis. Geld bestaat hier wel, maar enkel voor luxe. Basisbehoeften kunnen de mensen gewoon krijgen. Energie wordt opgewekt door water, wind en zon. Waarom moet daarvoor betaald worden? Gelukkig is Ecotopia klein. Daardoor komen ze al ver met voedseloverschotten van de buurlanden. Daardoor is er vaak genoeg om heel de staat te voeden. Een andere manier om aan voedsel te raken is via de gemeenschappelijke tuintjes. Een extraatje hierbij is natuurlijk dat je de buren beter leert kennen. Dat vond Tim heerlijk om te doen. Vroeger lukte het nooit om groenten te kweken. Door de tips had hij zo veel courgettes dat hij ze kon ruilen. Gelukkig was hij ook handig. Dat kwam ook van pas. Een goede deal voor hem was altijd dat hij iets wilde doen als hij dan mocht blijven eten.

 Hij schrok ervan dat hij geen benzine meer kon tanken. Hij deed altijd klussen, en daarbij had hij vaak redelijk veel materiaal nodig. Hoe moet hij dat dan doen??? Moet hij dan een nieuwe elektrische wagen kopen? Lukt alles met het openbaar vervoer? Hoe lang zou het duren om in dat autosysteem te raken? Tim heeft toch de sprong gewaagd, Hij heeft er geen spijt van. Het autodeelsysteem was snel in orde, maar hij gebruikt nu vooral zijn bakfiets: zo'n mooie fietspaden in de hele stad, en super veilig. Hier is de fiets de koning van de weg. Als hij veel materiaal nodig heeft voor een klus, dan kan hij wel makkelijk aan een deelauto komen. Soms is het zelfs de klant die het materiaal haalt, omdat die toch een deelauto heeft op dat moment. Door deze manier van samenleven komen de mensen meer in contact met elkaar en kennen ze elkaar ook beter.

Ondertussen hebben zijn vrienden al veel spijt dat ze Tim uitgelachen hebben met zijn idee. Als zij z'n hulp willen, lukt het hen niet meer om het voor eten te laten doen. Ze geloofden toch niet in dat systeem: waarom willen ze dat dan bij hem wel???

Jan, de milieujournalist


Reacties