Olifanten in Europa???

Olifanten leven normaal niet in Europa, maar in Azië en Afrika. Het klinkt dus een raar idee om olifanten in Europa in het wild te laten leven. Daarvoor hebben wij toch geen goed klimaat? Of toch? Het idee is om ze te introduceren in Europa, zodat het ecosysteem gered kan worden. Een realistisch experiment?

Olifanten behoren tot de familie van de megaherbivoren. Dat zijn dieren die enkel planten eten, en meer dan een ton wegen. Nu komen deze niet meer voor in Europa. Maar dat betekent zeker niet dat het niet mogelijk is, of te koud is: 10 000 jaar geleden kwam de mammoet hier wel voor, tijdens een ijstijd. De reden dat ze hier niet meer voorkomen is, zoals zo vaak met milieu, de mens. De mens jaagde op de dieren, en ging ook steeds meer plaats voor zichzelf innemen. Zo zie je maar: de invloed van de mens op het milieu is al lang geleden begonnen. 

Deze dieren hebben een grote invloed op het landschap. Ze vellen bomen, zodat de graslanden in stand worden gehouden, en door wat ze eten wordt het evenwicht tussen de verschillende soorten vegetatie bewaard. Doordat ze grote afstanden afleggen, verspreiden ze ook zaden van planten. 

Past een megaherbivoor nu nog in Europa?

Voor de vegetatie lijkt het goed, maar we moeten ook nadenken over de andere dieren. Een nieuwe soort binnenbrengen is altijd een risico, omdat het andere soorten kan wegduwen (domineren). Dat is heel moeilijk om te voorspellen, maar er zijn wel enkele experimenten gedaan. Ze hebben in Kenia een onderzoek gedaan, door zebra's en olifanten te scheiden van kleine dieren door een hek. Dan zagen ze dat er minder zebra's waren. Het is dus wel mogelijk dat het een invloed zal hebben op andere dieren.

De plannen voor een proefproject zijn vrij concreet. Er zijn al olifanten die wetenschappers willen uitzetten, en ze weten ook waar: een gebied in Denemarken. Wetenschappers denken dus dat de voordelen opwegen tegen de nadelen, en dat het zeker waard is om het uit te testen. 

Persoonlijk vind ik het een interessant idee, maar ik weet niet of het zo slim is. Houden de wetenschappers wel genoeg rekening met het risico dat de olifanten kunnen domineren? Het is niet omdat het lukt met zebra's, dat het geen andere dieren kan in de problemen brengen. Ze vergelijken het met een groot dier. In Europa leven niet zo'n grote dieren he. Het is niet omdat zebra's ermee kunnen concurreren, dat kleine, Europese dieren dat ook kunnen. Maar wel interessant als experiment....

Jan, de milieujournalist

Reacties

  1. Ze vellen bomen, zodat de graslanden in stand worden gehouden maar dat doen wij mensen toch al te veel waardoor er geen gras maar bomen te kort zijn?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Misschien is de vraag eerder: wanneer komen ze naar Europa... zoals met andere normaal gezien exotische soorten

      Verwijderen

Een reactie posten