Paralympische Spelen: aandacht voor atleten met beperking

We hebben deze zomer heel veel sport gehad: het EK, de Tour, de Olympische spelen en nu zijn de Paralympische spelen bezig. Op de Olympische en Paralympische spelen krijgen eens andere sporten dan wielrennen, voetbal en tennis extra aandacht. Ze trainen ook hard, en krijgen véél minder geld en aandacht dan bijvoorbeeld de voetballers. De Paralympische Spelen zijn de Olympische Spelen voor atleten met een beperking. Deze worden onderverdeeld in het soort beperking dat de atleten hebben: een amputatie, in een rolstoel zitten, visuele beperking, hersenbeschadiging waardoor ze lichamelijke problemen hebben, intellectuele beperking en andere. Ze worden na de Olympische spelen gehouden, in dezelfde stad.

Er ontstaan tijdens de Paralympische Spelen soms discussies. Zijn de atleten wel echt beperkt? Er hebben zich al enkele keren schandalen voorgedaan. Op de Spelen van 2000 bleek dat veel spelers van het Spaanse basketbalteam voor personen met intellectuele beperking helemaal geen beperking hadden! Dat was dus een oneerlijk voordeel. Om dat te vermijden worden de sporters ingedeeld volgens de soort beperking, maar ook volgens de ernst van de beperking. De indeling wordt vastgelegd bij een onafhankelijk medisch onderzoek. Toch is er nu ook weer een discussie: een man die helemaal niet ziet, zou zonder blindenstok over straat lopen. Het is gevaarlijk om uitspraken te doen, als hij daar op bekend terrein zit.

Ik vind de Paralympische Spelen een mooi evenement om hier ook aandacht voor te hebben. Het is wel jammer dat het enkel dan aan bod komt. Die atleten moeten zich ook kwalificeren, Ze trainen ook hard. Tussendoor zijn er ook wedstrijden. Waarom horen we hier dan niet vaker over??? Onterecht. Het lijkt dan alsof we er minder respect voor hebben. Volgens mij moeten we er net meer respect voor hebben. Ze hebben die beperking, en ondanks dat leveren ze toch zo'n straffe prestaties!!!!

Ps: de afbeelding is de officiële Paralympische vlag

Jan, de milieujournalist

bronnen:




Reacties

Een reactie posten