Effecten van klimaatverandering steeds duidelijker

De effecten van de klimaatveranderingen zijn steeds duidelijker. Nu al zijn er eilanden die door de stijgende zeespiegel serieus in de problemen komen. Vaak zijn het onbekende, en gelukkig onbewoonde eilanden, maar toch. Men zegt altijd dat om grote gevolgen te vermijden we onder de 2 graden opwarming, of zelfs liefst 1.5 graden moeten blijven. Bij een opwarming van 1.5 graden zal de zeespiegel een halve meter, 2 graden zou zorgen voor een stijging van de zeespiegel met 3 meter. 

Krimpen van eilanden is zeker geen toekomstmuziek!!! In 2018 was er een zware orkaan op Haïti die een groot deel van East Island heeft weggeveegd. Nog nooit van die naam gehoord? Verwondert me niet. Het is een klein onbewoond eiland. Voor de natuur is dat wel erger: het was een broedplaats voor monniksrobben (soort zeehond). Het gevaar bestaat dat andere eilanden ook onbewoonbaar worden. Het eiland Kiribati. Dat is bewoond, en daar wordt als eerste nieuwjaar gevierd. Voorlopig toch. Nu al moet de bevolking meer landinwaarts trekken.

Jan, de milieujournalist

Bron: Klimaatverandering bedreigt ook eilanden en hun inwoners: verdrinkt het paradijselijke Kiribati als eerste? (msn.com)




Reacties