Een nieuw rapport over het klimaat: code rood

De klimaatopwarming: weeral... Ja helaas, en weer geen goed nieuws. Een nieuw rapport is heel duidelijk over de situatie: de aarde zal minstens anderhalve graad opwarmen. Om het met de corona-kleurcodes te zeggen: we zitten in code rood. Niet 1 land of gebied dit keer, maar de hele wereld. 

Eerst en vooral: een rapport, van wie? Het rapport is van het IPCC, de afdeling van de VN die zich bezig houdt met het klimaat. De meeste landen zijn daar dus deel van. Het is eigenlijk een team van klimaatwetenschappers van over heel de wereld die dit hebben opgesteld. Wie het rapport wil lezen: het is een klepper van 4 000 pagina's! Een zeer grondige beschrijving van de situatie dus. 

OK, maar wat staat er nu in? Het klimaat warmt op. Oei, daarvoor zo veel papier nodig? Dat weten we toch al lang? Ja, maar het slechte nieuws is dat het zelfs sneller gaat dan we dachten. Voor de eventuele critici: het is al 125 000 jaar geleden dat de temperaturen zo hoog waren. En er staat ook in dat we nu zeker zijn dat de mens daarvoor verantwoordelijk is. In de vorige rapporten was dat 'met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid'. Niet alleen de temperatuur, maar ook het zeeniveau stijgt sneller dan voorspeld. Daardoor zullen we ook extremer weer krijgen: meer hittegolven, droge periodes, overstromingen,..


De temperatuur stijgt, maar hoeveel? De stijging wordt altijd vergeleken met 1850, periode van de industriƫle revolutie, en het begin van de grote stijging van de uitstoot. In het beste scenario gaan we naar 1,6 graden in 2050, en dat daalt dan tot 1,4 in 2100. Het slechtste scenario is een stijging met 2,4 graden in 2050 en 4,4 graden tegen 2100. Het middelste scenario is het meest realistisch: een stijging met 2 graden tegen 2050 en 2,7 graden tegen 2100.

Welke effecten heeft dit nu? Extremer weer, en dat zien we nu al. We horen regelmatig dat er warmterecords gebroken worden, en denk maar aan de extreme overstromingen van vorige maand. In het zuiden van Europa zullen meer bosbranden voorkomen. Andere delen van de wereld zullen onbewoonbaar worden, en er komen daardoor klimaatvluchtelingen. Niet alleen rond de evenaar, maar er zijn ook veel gebieden die in problemen kunnen komen door de stijgende zeespiegel: New York, en Nederland zullen wellicht overstromen. Ook landschappen zullen veranderen: de amazone zou in steppe veranderen, koraalriffen afsterven en permafrost afsterven. Dat zou dan ook nog eens voor extra CO2 kunnen zorgen: daar wordt heel veel CO2 in opgeslagen.


Jan, de milieujournalist






Reacties