Vlees uit het labo



Tegenwoordig kunnen ze al zeer veel. Nu ook vlees maken zonder dat er dieren voor geslacht moeten worden. Hoe??? Ze kunnen de stamcellen uit dieren in een laboratorium laten vermenigvuldigen, tot het ontwikkelt tot een echt stukje vlees. Deze stamcellen komen vooral uit jonge dieren, bijvoorbeeld kalfjes. De reden daarvoor is dat jonge dieren meer stamcellen hebben. Cellen hebben normaal een specifieke functie. Een levercel heeft andere kenmerken dan bijvoorbeeld een huidcel. Een stamcel heeft nog geen specifieke functie.

Het idee is zeker niet nieuw. De experimenten lopen al zo'n 20 jaar. Toch zien we het nog niet in de winkels. Technisch lukt het allemaal, maar er waren veel discussies: is het veilig, is het diervriendelijk (ze nemen toch cellen van jonge dieren), is het milieuvriendelijk,... Uit recent onderzoek blijkt het inderdaad voordelen te hebben. Kweekvlees heeft 95 procent minder oppervlakte nodig en 78 procent minder water. Ook het welzijn van de dieren gaat er duidelijk op vooruit. Een punt van kritiek is dat die cellen gevoed worden met cellen van kalfjes. Dan doe je het diervriendelijk effect (minstens deels) teniet. Hier kan ook gekozen worden voor gistcellen als voeding.

Veel voordelen dus: waar wachten we nog op? In Europa mag het nog niet verkocht worden. Daarvoor is een lange procedure nodig bij de Europese autoriteit voor voedselveiligheid. Nog even wachten dus, maar het is zeker een interessant alternatief voor het milieu en het biedt ook mogelijkheden om meer mensen te voeden.

Reacties

Een reactie posten