PFOS: 1 stof, al weken in het nieuws




Nu zijn er, naast de coronacrisis, 2 grote onderwerpen bijgekomen. Het EK voetbal en PFOS. Met het groene nieuws kon ik niet achterblijven, en het groenste onderwerp kiezen. De grasmatten waarop het EK wordt gespeeld... Nee, dat zou wellicht een saaie post opleveren. PFOS is daarentegen wel interessant voor een bericht in 'Het groene nieuws'. Op de hele juridische en politieke kant zal ik niet ingaan. Ik wil het hebben over de milieuaspecten.


Eerst even uitleggen wat die PFOS precies zijn. Het zijn chemische stoffen die ongeveer alles afstoten. Dat is een interessante eigenschap voor bepaalde toepassingen, zoals regenjassen en plakband. Die eigenschap heeft een serieus nadeel: het blijft ook in het milieu, en ook mensen en dieren kunnen het niet afbreken. Voor de mens is er ook risico op kanker en groeistoornissen. Deze stof mag al 20 jaar niet meer geproduceerd worden. 

Dus iets over 20 jaar geleden? Zo oud nieuws. Vandaag echt niet meer relevant... Toch wel! De vervuiling ligt op de site van de Oosterweelverbinding. Bij de vergunning zijn er verplicht bodemstalen genomen en geanalyseerd. Daaruit bleek dat de grond vervuild (verontreiniging) is met PFOS, en dat die ook afkomstig zijn van 3M. Bij een bodemverontreiniging zal OVAM kijken hoe het moet opgelost worden (gereinigd, gesaneerd) en wie dat moet starten. De vervuiler betaald: 3M. Een groot bedrag, maar ze zijn dat wettelijk verplicht. Ook Lantis valt vaak als naam in dit dossier. Die zullen de vervuilde bodem saneren. 

Het is een grote vervuiling, dus dat kost zeer veel, miljoenen! Ze zullen dat moeten saneren. Een ingewikkeld dossier, met veel betrokkenen. De Oosterweel heeft al heel veel stof doen waaien, dit moet ook duidelijk opgelost worden. Het is ook niet mogelijk om nu alles af te blazen. Dat zou tot grote imagoschade leiden bij politici (niet dat we daarvan wakker liggen) maar het is gewoon wettelijk verplicht om die vervuiling te saneren.

Jan, de milieujournalist


Reacties

Een reactie posten