Minder verzet tegen omgevingsvergunningen mogelijk

Velen herinneren zich wel de discussie van de Oosterweelverbinding. Eerst een brug, nu een tunnel. Die discussies hebben jarenlang geduurd, doordat burgerbewegingen protesteerden. Logisch, het is een immens project waar iedereen een mening over had. De Vlaamse regering wil de wetgeving veranderen om zo'n projecten sneller een vergunning te geven.

Laat me eerst eens beginnen met enkele zaken uit te leggen. De omgevingsvergunning is nodig bij bouw of start van bepaalde bedrijven. Er zijn nu 2 momenten om te protesteren: tussen de aanvraag van de vergunning en de beslissing (dit wordt het openbaar onderzoek genoemd), en een tweede keer na de beslissing (dan ga je in beroep).

In beroep gaan als de vergunning is verleend wordt moeilijker. Er zijn 2 verstrengingen: je moet er rechtstreeks nadeel bij hebben, en je moet bij het openbaar onderzoek al gereageerd hebben om beroep te kunnen aantekenen. Wat betekent dat nu in praktijk? Je moet er nadeel bij hebben: je moet dus in de buurt wonen, en wat gebouwd wordt zal je merken. Minder groen, meer vervuiling, meer lawaai, ,... Lijkt misschien logisch, maar dat is het eigenlijk niet. De burgerbewegingen, zoals bij de Oosterweelverbinding, zullen niet meer kunnen in beroep gaan: de enige reden dat ze er zijn is om te protesteren. Met de nieuwe regel zullen ze niet eens meer (kunnen) worden opgericht. Als beweging hebben ze er geen nadeel van.

Is de tweede verstrenging een belangrijke wijziging? Ja! Er zijn tot nu toe twee momenten dat mensen opmerkingen kunnen maken. Tijdens het openbaar onderzoek en als de vergunning al is verleend. Dan kunnen mensen ook opmerkingen maken. Nu kan het gebeuren dat je het de eerste keer niet hebt gezien, Dan is dat niet zo erg. Je kan nog altijd je stem laten horen bij de beroepsperiode. Als ze die nieuwe regels invoeren kan dat dus niet meer. 

Ik vind dit een zeer spijtige evolutie. Beroep tegen vergunningen is een rechtstreekse manier om invloed te hebben op bepaalde beslissingen. Door deze wijzigingen zou die optie serieus beperkt worden, en dat is niet goed voor een democratie. Voor alle duidelijkheid: het is nog niet zo ver. Dit is een ontwerpdecreet. Het parlement moet dit nog eerst goedkeuren voordat het ook zo zal zijn. Hopelijk komt het niet zo ver.

Wie het allemaal nog eens wil nalezen: hier een link:

Jan, de milieujournalist

Reacties