Milieuvriendelijk surfen

De impact van ons gedrag op het milieu is de ecologische voetafdruk. Een begrip die bij velen zeker een belletje doet rinkelen, maar wat heeft dat nu met surfen op het internet te maken? Om op het internet te surfen is er veel energie nodig. Ten eerste energie om je computer (of smartphone) te laten werken, maar zeker, en wellicht nog veel meer, de browsers om alle websites actief te houden. 

Er zijn ook milieuvriendelijke alternatieven. Bepaalde zoekmachines (zie verder) investeren de winst in het planten van bomen. Want dat is een manier om je ecologische voetafdruk naar beneden te krijgen: de uitgestoten CO2 te compenseren, door bomen te planten. Dit kunnen ze doen doordat een zoekmachine geld verdient met advertenties op de zoekmachine. Een deel van de winst wordt dus gebruikt om die bomen te planten.

Sommigen (bijvoorbeeld Ecosia en ZoekGroen) zijn zoekmachines waar je dus gewoon naartoe kan surfen. Ze maken dan ook gebruik van de technologie van Bing en Google. Ecosia en ZoekGroen werken via advertenties. Net zoals je bij Google ook advertenties ziet, maar dan meer gericht op het milieu. De opbrengst gaat ook naar het aanplanten van bomen. 

Anderen (Browsy en TreeClicks) werken aan de hand van een plug-in. Nadat het geïnstalleerd is, kan je het logo achter het resultaat voor een winkel zien staan. Een klein bedrag gaat naar Browsy of TreeClicks en wordt dan ook gebruikt om bomen aan te planten.

Hier een link naar het artikel, met alle zoekmachines in: 

Jan, de milieujournalist

Reacties